Traumatologi – omhändertagande av svårt skadade


Varmt välkommen till studentvald kurs (SVK),

Traumatologi - omhändertagande av svårt skadade 
 

22 december 2020 till 15 januari 2021

 

 

Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge.

 

 

 

Till alla studenter på läkarprogrammet - om flexibilitet, försäkring, distansstudier och omsorg om varandra

Hej!

Jag hoppas att ni alla har möjlighet att fullt ut ta till er utbildningen med distansundervisning och digitalisering som snabbt tagit form. Jag hoppas också att ni som går kliniska kurser känner att vi gör vad vi kan för att hitta adekvat och god VFU och att ni också känner er trygga med att delta i vården.

Nedan vill jag delge lite information om läget – ber om ursäkt för att det är långt, men viktigt att ni tar del av innehållet.

Om obligatorier, rester och flexibilitet

Jag har förstått att det ibland upplevs som konstigt att vi inte erbjuder större flexibilitet med obligatorier och resttillfällen, särskilt för de av er som just nu bidrar genom anställning inom sjukvården i den svåra situation som vi nu ser eller för er som blivit sjuka, tvingats till isolering eller vab och missar undervisning på grund av det.

Jag vill understryka att det inte handlar om ovilja eller någon allmän stelbenthet, men i synnerhet just nu har vi begränsade resurser i form av lärare och den närmare framtiden är fortsatt mycket oviss. För att vara mer konkret:

De omställningar som görs och har gjorts av undervisningen tar i sig lärarkraft i anspråk. Särskilt på kliniska kurser är majoriteten av våra lärare kliniskt verksamma läkare, vilka i högre grad än vanligt nu behöver delta i vården. De måste därtill också stanna hemma om de får symtom, som alla andra, eller täcka upp för kolleger som drabbas av sjukdom, gå kompletteringsutbildningar och delta i omställningsarbetet på kliniken. Samtidigt gör de extra insatser för att utveckla distanspedagogik, lär sig nya plattformar, omarbetar examinationer till nya format mm och följer uppdaterade riktlinjer från KI och Regionen som kommer flera gånger i veckan. De flesta lärare anstränger sig redan bortom det rimliga för att genomföra undervisning med bibehållen nivå. Flertalet gör lärarjobbet i form av planering mm på nätterna och marginalerna är små. Det kan då vara helt omöjligt att erbjuda extra restseminarier, t ex.
Detta pågår hela tiden, jag tror att det är lätt att glömma bort eller helt enkelt inte känna till det.

Att vi inte enkelt heller utlovar att missad vfu eller obligatorier kan tas igen eller restas t ex under sommaren, beror på att ingen vet hur situationen då ser ut. Vi kan helt enkelt inte garantera något. Därför rekommenderar vi i varje situation att ni försöker ta del av den undervisning som erbjuds nu - för vi vet inte när eller hur vi nästa gång kan få till det. Vi tror att sommaren kommer att vara fortsatt mycket ansträngd, mer än i vanliga fall. Region Stockholm rekommenderar inte att vi planerar för resttillfällen under sommaren.

Än så länge planerar vi alltså för fortsatt undervisning så långt vi bara kan under terminstid och vill i första hand tillse att vi möjliggör för er alla att bli behöriga för att fortsätta till nästa steg och för termin 9 och termin 11 studenter att bli helt klara under våren för att kunna bidra som läkare. Om ni har synpunkter och vill påverka – använd kursråden och era utsedda representanter från Läkarsektionen, lakarsektionen@medicinskaforeningen.se.

Försäkring
Om ni tror att ni kan ha blivit smittade av COVID-19 inom ramen för er utbildning, ska ni anmäla det. Eftersom man inte ännu kan få tester utförda baserat på endast misstanke, så har det sagts att det får räcka som grund. Gå in på https://utbildning.ki.se/incident-om-nagot-hant

Om du som student misstänker att du har blivit smittad i dina studier/VFU och utvecklat tydliga symptom ska du också anmäla det till Kammarkollegiet.

Följ i övrigt informationen på information-till-studenter-om-undervisning-med-anledning-av-corona

Studieteknik i tider av distans

KI arrangerar en webbinarieserie i fyra delar med Björn Liljeqvist, författare till "Plugga smartare. Handbok i modern studieteknik". Under fyra webbinarier får du tips på studieteknik i karantän, tekniker för att hantera krävande kurslitteratur, tips på strategier för bättre minne samt Q&A. Första tillfället är torsdag den 9 april, men alla kommer också att spelas in.

https://nyheter.ki.se/webbinarium-forbattra-din-studieteknik-hemma

Tack och ta hand om varandra

Sist vill jag tacka er för tålamod och för stöd och uppmuntran som vi får från er. Jag vill också uppmuntra och uppmana er att

se varandra och minnas att några av er kan må dåligt och lida av  att ha mindre kontakt med studiekamraterna. Håll lite koll på vilka som inte dyker upp på digitala föreläsningen och skicka ett meddelande via canvas, eller ring upp efter Zoom-mötet. Försök att hitta former att plugga tillsammans också på distans.

Säkerhet och hygien

Och tänk på att påminna varandra om att också i utbildningsmiljön beakta fysiskt avstånd, särskilt som det ofta nu är trängre i många sammanhang med förtätad VFU. Vi bär alla ansvar för att minska smittspridningsrisk i alla sammanhang.

Så fortsätt tvätta händerna, stanna hemma om ni är sjuka och att hosta och nysa i armvecket.

Om ni inte redan gjort det – gå KIs Covid 19 utbildningar https://utbildning.ki.se/e-utbildningar-om-covid-19

Varma vårhälsningar

önskar

Marie

________________________________

Marie Dahlin, överläkare, docent
Programdirektor Läkarprogrammet KI