Camtasia vs Articulate

Skillnader mellan Camtasia och Articulate - vilket verktyg ska du använda och när?

Jämförelsen utgår från ett scenario där vi använder PowerPoint samt Camtasia eller Articulate.

Vilket verktyg är bäst? Det beror på vad du ska göra. En del väljer att använda båda verktygen eftersom de kompletterar varandra. Camtasia är ett bra verktyg för att redigera och spela in filmer av till exempel PowerPoint-presentationer. Articulate konverterar själva PowerPoint-inspelningen direkt till Flash, som är ett annat videoformat än det Camtasia använder.

Så här fungerar det:

Camtasia gör en videofil av din PowerPoint-presentation, antingen i .avi eller i Camtastias eget filformat .camrec. I och med dessa format går de animationer och interaktiva moment du skapat i din presentation förlorade. Presentationen visas som en linjär videofilm.

Articulate konverterar din PowerPoint-inspelning till flashformatet .swf. Detta format stöder alla interaktiva inslag, länkar och animationer som du har lagt in i din PowerPoint-presentation. Du kan också konvertera din presentation till olika format för distribution till exempelvis podcast, LMS och CD.

Det är alltså svårt att göra en likvärdig jämförelse mellan programmen då de inte riktigt används för samma ändamål. Articulate konverterar PowerPoint-filer till ett interaktivt format, Camtasia till video. Vill du ägna dig åt interaktiv e-learning bör du välja Articulate, vill du hålla en presentation väljer du Camtasia.

Camtasia vs Articulate handlar egentligen inte om att den ena är bättre än den andra. De är olika verktyg och erbjuder olika funktioner, men kan med fördel användas tillsammans.

Jämförelsen ovan är hämtad från bloggen myraroldan.com.

Camtasia Studio

Camtasia Studio från TechSmith är ett populärt program för skärminspelning där du kan spela in allt som händer på skärmen, redigera materialet och spara det i flera format. Ett växande antal användare vill skapa egna guidar eller instruktionsfilmer i exempelvis utbildningssyfte, och därför har efterfrågan på program som Camtasia blivit stor. Programmet är enkelt att använda och komma igång med. TechSmith erbjuder dessutom genomtänkta och pedagogiska instruktionsfilmer. De har även en manual för den som föredrar att läsa.

Camtasia har en plug-in till PowerPoint som gör att du med några enkla klick kan spela in en berättarröst till din presentation. Du väljer sedan att antingen redigera inspelningen i Camtasia eller att spara den direkt i videoformat. (.avi eller .camrec)

Det är enkelt att importera format som .jpg-bilder, videoklipp och ljudfiler till Camtasia. Du kan redigera genom att infoga bildövergångar, titelsidor och textrutor tills du är nöjd med din produktion. Här ser du vad man kan göra samt några tips på användningsområden för programmet.

I programmet kan man också göra bildtexter, pratbubblor och redigerbara marköreffekter. Du kan exempelvis sätta en spotlight på markören, använda ljudeffekter och på andra sätt uppmärksamma betraktaren på var markören befinner sig på skärmen. Zoomen, och funktionen Region Capture som låter dig välja vilken del av skärmen som ska spelas in, är också mycket användbar.

Camtasia Studio kan spara filer i ett flertal format och göra dem kompatibla med exempelvis bloggar, web, HD, CD, Screencast.com och YouTube. Programmet har även stöd för uppladdning direkt till YouTube.

Priset för en licens ligger på cirka tvåtusen kroner. Du kan dock ladda ner en 30-dagars gratis testversion från Techsmiths webbplats om du vill prova produkten innan du investerar i den.

Här visar vi en del ur en produktion gjord i programmet Camtasia Studio från TechSmith.

Det vi ser än en produktion ur referensdatabasen Cinahl.


Articulate Studio

Articulate Studio består av Articulate Presenter, Articulate Engage och Articulate Quizmaker. Engage och Quizmaker hjälper dig att skapa interaktivt innehåll och tester. Dessa kan publiceras fristående eller som delar av andra Articulate-produktioner. Titta gärna på länkarna med exempel på produktioner skapade med respektive program. Articulate har flera år i rad vunnit priser för bästa Rapid E-learning-verktyg. Även här kan du ladda ner en 30-dagars gratis testversion.

Articulate Presenter är en add-on till PowerPoint, som gör att du får tillgång till Articulate-menyer inne i själva programmet. Du skapar dina PowerPoint-presentationer som vanligt och spelar in eller importerar ljud via Articulate-menyn. Menyn ger dig också tillgång till exempelvis film, webbobjekt och interaktiva animationer. Du kan också infoga filmer som du har skapat med Camtasia, till exempel skärminspelningar.

Articulate är perfekt för publicering av presentationer, instruktioner och blandat innehåll. Du skapar ytterligare interaktivitet med hjälp av Engage och Quizmaker. Articulate erbjuder dessutom bra support i form av tutorials, forum och kundtjänst. Det enda du i praktiken inte kan göra är att skapa skärminspelningar.

Här är några exempel på olika typer av lärobjekt:

Support och inspiration

Articulate har ett flertal tutorials för att komma igång: 29 Really Useful Articulate Tutorials.

Dessa två Articulate-bloggar ger massor av tips på hur du ska tänka vid produktion av lärobjekt:

Lite extra inspiration

En licens till Articulate Studio kostar runt 10 000 kronor. Vissa akademiska institutioner kan dock få rabatt. Om du inte vill köpa hela programmet kan du köpa visa delar. Mer information.

Återförsäljaren i Sverige är Tictac Interactive AB.